Lekker én duurzaam: kliekjesdag 

Wist je dat we in Nederland gemiddeld 34 kg voedsel per jaar weggooien? Daarnaast gieten we ook 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde! Want voedselverspilling is slecht voor het milieu én voor je portemonnee. Las daarom wat vaker een kliekjesdag in. We geven je 4 tips om voedselverspilling tegen te gaan en van kliekjes een hele maaltijd op tafel te toveren. 

1. Voorkom voor je begint
Voor je naar de supermarkt gaat, kun je voedselverspilling al tegengaan. Check eerst de voorraad in de keukenkastjes en koelkast. Maak daarna een weekplanning van wat je gaat eten en maak hier een boodschappenlijstje voor. Zo neem je geen onnodige producten mee. Je zult ook merken dat je bij de kassa een stuk minder hoeft af te rekenen. Daarnaast bespaart het je een hoop tijd, want je kunt heel gericht boodschappen doen. Toptip: wil je in een opslag zien of je nog genoeg pasta, rijst of koffie in je keukenkastjes hebt staan? Bewaar het in een luchtdichte en trendy voorraadbus

2. Hoe lang nog?
Check minstens een keer per week de houdbaarheid van je producten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen voor je boodschappen gaat doen. Maak verse producten op tijd op en houd bij het doen van de boodschappen ook rekening met de houdbaarheid van de producten.  

3. Maak van je diepvries je voorraadkast
Vlees dat bijna aan de houdbaarheidsdatum zit of restjes over van het avondeten? Vries ze in! Eten blijft in de vriezer maanden tot wel een jaar goed. Heb je geen tijd om boodschappen te doen of wil je een snelle maaltijd op tafel zetten? Met een diepvries als voorraadkast heb je altijd genoeg opties!

4. Hoelang blijft eten houdbaar in de vriezer?
In de vriezer blijft je eten langer houdbaar. Toch verschilt het per voedingsmiddel hoe lang je het kunt bewaren:

  • Brood – 1 maand
  • Groenten (geblancheerd) – 1 jaar
  • Fruit – 8 tot 12 maanden
  • Vis – 3 tot 6 maanden
    Magere vis - tot 6 maanden houdbaar
    Vette vis is - 3 maanden houdbaar
  • Gevogelte – 3 maanden
  • Vlees – 2 tot 9 maanden
    Varkensvlees - tot 2 maanden houdbaar
    Gehakt - tot 3 maanden houdbaar
    Lamsvlees - tot 3 maanden houdbaar
    Rundsvlees - tot 9 maanden houdbaar
  • Peulvruchten – 3 maanden
  • Rijst en kliekjes - 3 maanden

Toptip: doe de restjes in eenvoudig stapelbare diepvriesbakjes en schrijf hierop wat erin zit en de datum waarop je het in de diepvries hebt gezet.

5. Kliekjesdag, zo doe je dat!
Op kliekjesdag maak je het overgebleven of ingevroren eten op. Heb je bijvoorbeeld pastasaus ingevroren? In de voorraadkast heb je vast nog wel een pak pasta staan. Ontdooi de saus, kook de pasta en er staat in een mum van tijd een voedzame maaltijd op tafel. Heb je groenten over? Maak er een lekkere, gezonde soep van!

Chargement en cours
Chargement en cours